Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Κωσταράκος εν μέσω...διασταυρούμενων πυρών! Σε ποιο "χαράκωμα" θα καλυφθεί;


Ο Κωσταράκος εν μέσω...διασταυρούμενων πυρών! Σε ποιο `χαράκωμα` θα καλυφθεί;
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος δεν βρίσκεται απλά στη “ζώνη πυρός”. Βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσα σε “διασταυρούμενα πυρά” σε ανοιχτό πεδίο. Και καλείται να σταθεί όρθιος. Δύσκολο αλλά αναγκαίο.

Το “πεδίο της μάχης” που καλείται να επιχειρήσει ο στρατηγός …δύσβατο.

Από τη μία είναι ο φυσικός ηγέτης των ΕΔ και του προσωπικού τους. Και αυτό τον υποχρεώνει να είναι πάντα μπροστά αλλά μαζί με τα στελέχη ,το προσωπικό συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου στρατιώτη. Διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Και δεν μπορεί παρά να κατανοεί τα δυσβάσταχτα βάρη που έχουν πέσει στους ώμους των υφισταμένων του. Κάτι που σημαίνει ότι αφουγκράζεται την αγανάκτηση και το αίσθημα αδικίας που πνίγει όλους τους στρατιωτικούς.

Από την άλλη πρέπει να διατηρήσει το επίπεδο λειτουργίας των ΕΔ και την πειθαρχία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Και τέλος είναι δεδομένο ότι έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις από μια κυβέρνηση η οποία είναι σαφές ότι στον χώρο των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, έχασε το παιχνίδι και μαζί και την ψυχραιμία της. Είναι λογικό μέχρι ενός σημείου αφού η ήττα είναι  βαριά και …εντός έδρας.

Η αγανάκτηση και η οργή που υπάρχει σε τεράστια αποθέματα στις ΕΔ, φάνηκε και από τον “κατακλυσμό” μηνυμάτων που δέχτηκε το Onalert για το θέμα με την διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ για τις “διαμαρτυρίες με στολή”.

Διαβάζοντας το κείμενο της διαταγής του ψύχραιμα μπορεί να είναι σαφές ότι ο Κωσταράκος δεν λέει όχι στις νόμιμες,πειθαρχημένες και μετρημένες διαμαρτυρίες των στρατιωτικών.Επισημαίνει ουσιαστικά ότι η στολή πρέπει να είναι πάντα το σήμα κατατεθέν του αξιωματικού και να τιμάται ανάλογα είτε στην υπηρεσία ,είτε στην διαμαρτυρία.

Όμως οι στρατιωτικοί είναι πολύ θυμωμένοι για να μπορέσουν με την πρώτη ανάγνωση να είναι ψύχραιμοι. Γιατί θέλουν από τον φυσικό του ηγέτη ,τον Αρχηγό ξεκάθαρη θέση αναγνώρισης όχι των διαμαρτυριών τους αλλά του δίκιου που έχουν και της αδικίας που υφίστανται καρτερικά τρία χρόνια τώρα.

Κανείς λογικός στρατιωτικός δεν περιμένει και δεν θέλει έναν Αρχηγό …συνδικαλιστή που θα επικροτεί διαδηλώσεις και πορείες με στολή. Θέλουν όμως έναν Αρχηγό που με δυνατή φωνή θα εξηγήσει στην όποια κυβέρνηση και στην κοιωνία ότι τα όσα επιβάλονται στις ΕΔ τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση. Γιατί τα μέτρα που επιβλήθηκαν και αυτά που θα επιβληθούν διαλύουν το σημαντικότερο όπλο τους, το έμψυχο δυναμικό. Για τα οπλικά συστήματα είμαστε όλοι βέβαιοι ότι σύντομα πολλοί θα …σπεύσουν να τα αποκαταστήσουν και να τα εκσυγχρονίσουν. Η ζημιά που γίνεται όμως στο έμψυχο δυναμκό των ΕΔ είναι δύσκολο να διορθωθεί.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκος, βρίσκεται στο μέσον του πεδίου μάχης και δέχεται πυρά και από τις δύο πλευρές. Πρέπει σύντομα να διαλέξει ένα από τα δύο χαρακώματα για να καλυφθεί. Ελπίζουμε ότι θα επιλέξει το σωστό. Αυτό στο οποίο βρίσκονται οι στρατιωτικοί που τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζονται έναν ηγέτη που θα φροντίσει να διατηρηθεί η ψυχριαμία, η αυτοσυγκράτηση και η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Αν επιλέξει να πάει απέναντι και να εκτελεί χωρίς να εκφράζει στο πλαίσιο που του επιτρέπει και του επιβάλει ο νόμος και το Σύνταγμα τις εύλογες αντιρρήσεις για όσα επιχειρούνται εναντίοντ των ΕΔ, τότε είναι βέβαιο ότι ο έλεγχος θα έχει χαθεί.

Όπως έχει πει και ο ίδιος σε μήνυμά του ,το συνδικαλιστικό όργανο των στρατιωτικών είναι η ηγεσία τους. Ας λειτουργήσει λοιπόν όχι ως συνδικαλιστής ,αλλά ως πραγματικός Αρχηγός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου