Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά


Από το 2005 (οπότε και έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα), μέχρι και την 1-3-2012, ημερομηνία κατά την οποία ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 3/2012 οριστική και αμετάκλητη απόφασή του αποφάσισε ότι και ο Έλληνας στρατιωτικός απολαμβάνει του Συνταγματικού δικαιώματος της ίδρυσης και προσχώρησης σε σωματεία/ενώσεις, η ιστορία καταγράφει ανελλιπώς τα πραγματικά περιστατικά, τις πράξεις αλλά και τα λόγια των παροικούντων εντός και εκτός της Ιερουσαλήμ.
 
Σίγουρα κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς συνέβη αυτό. Πώς χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και πώς η συλλογική φωνή μπορεί να συνυπάρξει με την αραχνιασμένη φωνή του μαύρου – σκοτεινού παρελθόντος, που ήθελε τους στρατιωτικούς άβουλα όντα, ακούνητα και αμίλητα μολυβένια στρατιωτάκια. Μα δεν μπορεί να συνυπάρξει. Η φωνή του γερασμένου παλαιολιθικού ξεχασμένου παρελθόντος θα σβήσει. Και το κακό βέβαια για τους νοσταλγούς είναι ότι θα σβήσει άδοξα, παρά τις όποιες απέλπιδες προσπάθειες να συντηρηθεί με παράπλευρες νομιμοφανείς πατερίτσες.

Η σωματειακή δραστηριότητα είναι γεγονός ότι είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σχετική εμπειρία δεν υπάρχει. Ο ΣΥΣΜΕΔ (και πολύ σύντομα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών) και οι Περιφερειακές Ενώσεις προσπαθήσαμε εξ αρχής και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να διαχειριστούμε αυτό το πρωτόγνωρο. Πιστεύουμε ότι μέχρι και σήμερα η διαχείριση πέτυχε, λόγω της συλλογικής λήψης αποφάσεων και απομόνωσης των τυχάρπαστων Κασσάνδρων που προσπάθησαν με το μανδύα του συναδέλφου να παρεισφρήσουν και να αλλοιώσουν τον άδολο σκοπό.
 
Το άρθρο 3 του εγκεκριμένου από την Ελληνική Δικαιοσύνη καταστατικού των Ενώσεων αναφέρει ρητά ότι ως μέσο για την επίτευξη των σκοπών των σωματείων είναι μεταξύ των άλλων και η οργάνωση συγκεντρώσεων, η δια του Τύπου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου προβολή των κάθε είδους προβλημάτων των μελών των σωματείων.

Συναφές και το άρθρο 11 του Συντάγματος που αναφέρεται στο αδιάκριτο, χωρίς δηλαδή καμία διάκριση, δικαίωμα τους ειρηνικώς και χωρίς όπλα συνέρχεσθαι.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, με τη θετική χροιά της λέξης, τη στάση που μέχρι τώρα κράτησε η φυσική ηγεσία του Στρατεύματος στο πρωτόγνωρο και για αυτήν εγχείρημα. Ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες, και οι φυσικοί ηγέτες, ορκίστηκαν, όπως όλοι οι στρατιωτικοί, υπακοή εις το Σύνταγμα, τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους. Και αυτό καλούνται όλες οι Ενώσεις να πράξουν και ευτυχώς πράττουν. Νομιμότητα.
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και το πρόσφατο έγγραφο του κ. Α/ΓΕΕΘΑ που είδε το φως της δημοσιότητας στα διάφορα blogs, πριν ακόμη ανακοινωθεί στα ίδια τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αποφεύγοντας να αναφέρει συγκεκριμένες πειθαρχικές ή ποινικές διατάξεις (γιατί προφανώς δεν υπάρχουν) τις οποίες φέρεται να παραβιάζει ο στρατιωτικός με συγκεκριμένη δραστηριότητα, ενημερώνει, μέσω των Γενικών Επιτελείων, τα στελέχη για την επιμέλεια που οφείλουν να επιδίδουν τη στιγμή που φοράνε τη στολή τους και σε όλες τις εκβάσεις της ζωής τους. Με άλλα, απλά και κατανοητά, λόγια το έγγραφο καλεί τους στρατιωτικούς που θα συμμετέχουν σε δημόσιες μη υπηρεσιακές εκδηλώσεις - συχνά με τη μορφή διαμαρτυρίας και μάλιστα υπό τηλεοπτική κάλυψη – να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι με την πρέπουσα και προβλεπόμενη στολή, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε σχολιασμός ένθεν κακείθεν. Ακριβώς, δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που τα παπαγαλάκια τιτίβισαν και προφανώς για τη στιγμή χάρηκαν. Μέχρι και κρεμάλες έβγαλαν στο προσκήνιο, αλλά και εκτελεστικό απόσπασμα. Και βεβαίως το έγγραφο έχει δίκιο. Και βεβαίως θα πράξουμε το αυτονόητο. Οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν και θάρρος και δύναμη. Βγαίνουν μπροστά με όνομα και πρόσωπο. Δεν κρύβονται, δεν υποσκάπτουν. Θα επιστρέψουν τη συκοφαντία και το ψεύδος, στον τόπο και στο χρόνο που ήθελε κριθεί. Προτρέπουν μάλιστα τα παπαγαλάκια να κοιτάξουν το πρόσωπό τους στον καθρέπτη και αφού συνειδητοποιήσουν τί βλέπουν να το φτύσουν.

Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν μαζί με τους συναδέλφους μας της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, θα δώσουμε δυναμικό ένστολο παρόν.

Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά στο πλάι μας, στο πλάι των εξαθλιωμένων, πλην όμως περήφανων και αξιοπρεπών, Ελλήνων στρατιωτικών θα είναι και η φυσική μας ηγεσία.

Άλλωστε τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
Πρόεδρος ΣΥΣΜΕΔ
6974365800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου